; Op weg met een prothese |

Op weg met een prothese 

Het leren omgaan en aanvaarden van een amputatie vraagt tijd en steun. Een amputatie is immers een ingrijpende gebeurtenis die niet alleen fysiek, maar ook mentaal een zware belasting is. Na een amputatie kan je kiezen voor een prothese. Ook een aangeboren afwijking kan een reden zijn waarom je voor een prothese kiest. De prothese neemt de functies van het ontbrekende lichaamsdeel over, en stelt je in staat om je bewegingsvrijheid terug te winnen.

Met een gespecialiseerd team van ervaren prothesisten en vakmensen begeleidt Aqtor!  je op weg naar een individuele oplossing aangepast aan je noden en je fysieke en financiële mogelijkheden. We luisteren naar jouw verhaal, de moeilijkheden die je hebt, en de doelen die je vooropstelt. Met die kennis maken we een op maat gemaakte prothese om jou een optimaal levenscomfort te garanderen. We werken daarvoor samen met alle prothesefabrikanten. Zo kunnen we steeds gebruik maken van de nieuwste technologieën en kunnen we voor elke patiënt de best mogelijke oplossing kiezen. We houden daarbij niet alleen rekening met functionaliteit, maar ook met esthetiek.

Daarnaast zorgen wij voor de administratieve afhandeling en geven we de nodige informatie over het gebruik, het onderhoud en de hernieuwingstermijn van je prothese. Na het aanmeten en afleveren van de prothese kan je blijven rekenen op de steun en begeleiding van ons protheseteam.

Prothesen

Hoe gebeurt de maatname en de productie van je prothese?

Tijdens je revalidatie maak je kennis met je prothesist die je uitgebreid zal informeren over onze werkwijze en de mogelijkheden waarover wij beschikken om je zo goed mogelijk te helpen. In samenspraak met je behandelteam wordt bepaald welk type prothese je krijgt. Meestal wordt er eerst gekozen voor een evaluatieprothese. Dat is een voorlopige prothese met een tijdelijke stompkoker. Die krijg je als de stompvorm nog niet optimaal is zodat er gemakkelijk aanpassingen aan de koker kunnen gebeuren. Die aanpassingen zijn belangrijk omdat de vorm van de stomp gedurende het eerste jaar nog veel kan veranderen en de koker comfortabel moet zitten rond je stomp.

Voor de maatname wordt met een gipsafdruk een kopie gemaakt van het resterende lidmaat. Dat kan ook gebeuren met een 3D-scan systeem. Hiermee wordt een digitaal beeld bekomen waardoor het gebruik van gips niet nodig is. Wij verzenden dat beeld naar onze orthopedische techniekers en zij maken de prothese klaar in onze werkplaats. De evaluatieprothese krijgt een eenvoudige cosmetische afwerking zodat ze makkelijk nog aangepast kan worden aan de veranderende gangmogelijkheden en de vorm van de stomp.

Dan breekt het moment aan waarop je de evaluatieprothese voor het eerst mag passen. De prothesist controleert de pasvorm van de koker en de opbouw van de prothese. De lengte en de uitlijning van de prothese worden verfijnd. Er wordt gelet op eventuele spierverkortingen en de verdere stompconditie.

Met de aangepaste evaluatieprothese kan je dan aan de slag met je kinesitherapeut voor de verdere revalidatie. Tijdens de revalidatie blijf je in nauw contact met je prothesist en het revalidatieteam om de revalidatie op te volgen en te bekijken of aanpassingen nodig zijn. Aan het einde van de revalidatie wordt samen overlegd over de keuze en samenstelling van een definitieve prothese.

Prothesen
Prothesen
Prothesen
Prothesen

Soorten prothesen

Er zijn heel veel verschillende soorten prothesen, gaande van cosmetische prothesen met enkel een esthetische functie, tot zeer functionele prothesen voor dagelijkse en/of sportactiviteiten. Aan de hand van de evaluatieprocedure van het RIZIV (Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering) beslist de arts, samen met de prothesist, in welke activiteitengroep je zal ingedeeld worden. De groep waartoe je behoort zal bepalen op welke prothese je recht hebt en om de hoeveel jaar je prothese vernieuwd mag worden. Ook rolstoel gebonden patiënten hebben recht op een prothese. Je prothesist kan je hierover verder informeren.

Prothesecovers

Hoe dient je prothese onderhouden te worden?

Zorg dat je prothese, wanneer je die niet draagt, in een goed geventileerde ruimte staat. Reinig de harde stompkoker regelmatig met een schoon doekje en lauw water. Een vuile koker kan huidirritatie veroorzaken. Sleutel zelf nooit aan de prothese en smeer de prothese nooit in met olie of een ander middel.

Tips rond verzorging

Hieronder vind je een aantal tips voor de verzorging van je stomp en voor je algemene conditie. Goede verzorging is belangrijk om je revalidatie te bevorderen.

  • Het is goed om de stomp ’s avonds goed te wassen met warm water en zeep, goed na te spoelen en stevig te drogen om de circulatie te bevorderen. ’s Morgens is koud water beter omdat dat de stomp doet slinken en de huid hardt.
  • De huid liefst niet scheren, omdat de kans op kleine infectieplekjes en transpiratie toeneemt.
  • Smeer zo min mogelijk zalfjes op je stomp, tenzij je dat is voorgeschreven.
  • Elk wondje of plekje verdient aandacht, ook van het andere been. Raadpleeg wanneer nodig je huisarts.
  • Het is heel nuttig om met de blote stomp in de buitenlucht en/of zon te komen, maar pas op dat je niet verbrandt.
  • Als drukplekken steeds terugkeren of moeilijk genezen, neem je best contact op met je huisarts. Die kan je dan naar de revalidatiearts doorverwijzen.
  • Probeer zoveel mogelijk te staan en wandelen met je prothese zodat je je andere been niet overbelast. Daarnaast is regelmatig wandelen goed voor de
    bloedcirculatie, zeker als je dat afwisselt met geregeld rusten. Blijf niet te lang stilstaan.
  • De omvang en de vorm van de stomp kunnen in de loop van het eerste jaar enorm veranderen door de druk van de prothese en het gebruik van de spieren. Het kan zijn dat je dan een nieuwe prothesekoker nodig hebt.
Stompverzorging
Revalidatie

Een voet- of beenprothese? Let op je schoenen!

  • Een goede basis is voor elke prothese belangrijk. Draag daarom stevige schoenen waarbij de hiel goed omsloten wordt. Veterschoenen zijn daarvoor beter geschikt.
  • Let erop dat de zool vlak is. De zolen mogen niet te veerkrachtig zijn en niet heel stroef.
  • Let op de effectieve hakhoogte als je nieuwe schoenen koopt. De hoogte moet dezelfde zijn als bij je vorige schoenen.
  • Schoenen waarvan de hak lager is dan de zool (negatieve hak) kan je met een prothese niet dragen.
  • Bij het fietsen zal een prothesevoet bij een schoen met een hak veel gemakkelijker op de trapper blijven dan bij een doorlopende zool.
  • De schoen mag niet te zwaar zijn.
  • Controleer op slijtage van de schoenzolen.
Verhalen van lotgenoten

Ontdek hier de verhalen van lotgenoten. Neem contact met ons op als ook jij je verhaal en je ervaringen wil delen.

;